Nieuws
 • NIEUWS

  13-11-2013
  Nieuwe website online
  01-01-2015
  Harmonium te huur
  10-04-2015
  Mannborg koffer harmonium restauratie

Bezoekers:
Vandaag: 7Totaal: 21328

Harmoniums

Harmonium stemmen en onderhoud.


Met de archief onderzoeken voor het orgel in de CGK/NGK Kruiskerk te Arnhem-Zuid in 2000 is mijn belangstelling gewekt voor de doorslaande tongen voor een ontbrekend register gemaakt in 1873, voor dit instrument.
Dit ontbrekende register werd in 1960 als niet belangrijk gevonden, maar met de begeleiding van de orgel restauratie van de orgelbouwers P. van Oeckelen / Leeflang / Nijsse viel het mij op.
Hoe klinkt een doorslaande tong ? via het accordeon museum en gesloopte harmoniums, ben ik in 2012 terecht gekomen bij de Harmonium Vereniging Nederland.Mannborg.
Ik heb bij diverse types onderzoek gedaan, een groot kenmerk is de grootte mooie brede toon.
Wel zijn deze orgels zwaar van gewicht. (veelal eiken hout).

Liebig
Mooie instrumenten, kenmerk : goed in maatvoering, diverse klankkleuren.

Farfisa.
Dit Italiaanse orgel heeft als oorsprong een accordeon achtergrond, slecht in kas werk. Dit heeft vooral te maken met de fineersoort, welke met beenderlijm op matige kwaliteit meubelplaat is gelijmd.
De klankkleur is metalig door toepassing van aluminium en bandijzer tongen.
Is alles dan slecht aan dit instrument ? Zeker niet ! het registermechaniek is verbluffend ingenieus uitgevoerd en heeft een eigen windvoorziening (Wel van matige kwaliteit) en blinkt verder uit door de compactheid van bouw. Ook de geweldige toepassing van aluminium is een groot verschil met de Noord-Europese landen.

Vanaf 2017 stemmen en onderhoud van Indiaas harmonium, ook deze instrumenten hebben een grootte diversiteit in uitvoeringen en klankkleuren..


Muziekhuis Brouwer
Keizershof 38 6834 DH Arnhem
Telefoon 06 - 40 44 30 03
E-Mail h.brouwer33@upcmail.nl